Dators produktivitātes paaugstināšanai – jauna iespēja Latvijā

Dators produktivitātes paaugstināšanai – jauna iespēja Latvijā

Gandrīz ikvienam mūsdienās pieder gan dators, gan viedtālrunis. Tagad arī tie, kas dažus gadus atpakaļ vairījās no jaunajām tehnoloģijām, izmanto tās, lai atvieglotu ikdienas darbus. Arī salīdzinoši konservatīvajā lauksaimniecības jomā tehnoloģijas var atvērt durvis uz jaunām iespējām. Šobrīd arī vairāki Latvijas saimnieki ir iesaistījušies jaunā projektā, lietojot specializētu datorprogrammu.

Saimniecības, kādas mēs tās zinām tagad, drīz vairs nepastāvēs – to vadības uzdevumi tiks digitalizēti un automatizēta tehnika samazinās nepieciešamību pēc cilvēka rokas pielikšanas. Saimnieka loma būs visu šo procesu un iekārtu pārvaldība, kā arī kultūraugu un lauku apstrādes plānošana. Mūsdienu konkurences apstākļos, turpinoties tendencei veidot arvien lielākas saimniecības vai to kooperatīvus, dažādu datu nozīme un to apstrādei nepieciešamais laiks pieaug. Ir svarīgi prast ievākt un apkopot informāciju par to, kas notiek saimniecībā. Tomēr ar to nepietiek – liels informācijas daudzums ir drīzāk mulsinošs kā noderīgs.

Iespēja apkopot visu informāciju un veikt šīs informācijas analīzi ir noteicošā veiksmīgu lēmumu pieņemšanā, lai palielinātu ražīgumu un samazinātu izmaksas. Latvijā šim nolūkam ir pieejama un arvien plašāk tiek izmantota Eiropā populārā datorprogramma eAgronom. Šobrīd tā ir pieejama arī latviešu valodā un ar latviski runājošiem klientu atbalsta darbiniekiem.

Veiksmīgu uzņēmumu idejas rodas, īpašniekam atrisinot kādu savu problēmu inovatīvā veidā. Pirms vairāk kā diviem gadiem, igauņu uzņēmējs Robins Saluoks nolēma palīdzēt savam tēvam, 300 ha lielas bioloģiskās saimniecības īpašniekam, izveidojot vienkāršu sistēmu, kas veidotu dažādas saimniecības atskaites un palīdzētu ikdienas plānošanā. Tā radās arī eAgronom saimniecības pārvaldības datorprogramma.

Šogad eAgronom realizē arī jaunu projektu Seko Zemniekam, kurā trīs lauksaimnieki uzsāk eAgronom lietošanu no nulles un dalās savā pieredzē visas sezonas garumā.* Tie ir Kārlis Ruks, Latvijas Jauno Zemnieku kluba valdes priekšsēdētājs, 200 ha lielas saimniecības īpašnieks un agronoms, Lāsma Lapiņa, JZK valdes locekle un agronome 80 ha lielā saimniecībā, kā arī Edgars Elstiņš, agronoms 2000 ha lielā saimniecībā SIA Palsa.

Šobrīd Kārlis Ruks ir piedalījies jau divu video filmēšanā. Pirmais video par Kārļa saimniecību un mērķiem, ko viņš vēlējās sasniegt ar eAgronom, ir pieejams šeit. Kā arī otrais video, kas tika uzņemts pēc pirmo iespaidu rašanās, pieejams šeit. Gan Kārlis, gan arī citi eAgronom lietotāji uzsver, ka programma palīdz gan ikdienas solī ar dažādu darbu un kultūru pārraudzīšanu, noliktavas pārskatiem un dažādu atskaišu un plānu veidošanu, gan arī ilgtermiņā, – analizējot ražu un veidojot lauku vēsturi.

Tomēr, lai šis viss būtu iespējams, zemniekiem jābut gataviem pieņemt jaunus risinājumus, nolikt malā pierakstu kladi un mainīt savus ieradumus. Ikvienam ir zināms, ka jaunu un vēl neredzētu risinājumu ieviešana var būt biedējoša un šaubas izraisoša, – ja jau gadiem ilgi ir strādāts ar pierakstu kladi un šī metode apmierina, kāpēc lai tērētu enerģiju uz jaunu risinājumu ieviešanu?

Ir teiciens, ka pastāvēs, kas mainīsies, un arī lauksaimniecības nozarē kaut kam ir jāmainās. Tiem, kas būs gatavi pieņemt šīs jaunās tehnoloģijas un darīs to laikus, izdosies noturēt savu konkurētspēju, uzlabot efektivitāti un produktivitāti. Lauksaimnieki aktīvi iepērk jaunākas tehnoloģijas tehnikas jomā, bet atturīgi izturas pret jauniem risinājumiem vadības ziņā.

Ir nepieciešams iet līdzi laikam un arī likumdevēji noteikuši prasību no 2021.gada saimniecības informācijas vešanu veikt elektroniski – kāpēc gan nesākt to darīt tieši ar kādu specializēto aplikāciju? Ilgtermiņā atmaksāsies gan apmācībās ieguldītais laiks, gan arī līdzekļi. Piemēram, izmantojot aplikāciju ir iespējams sekot līdzi jaunajām integrētās audzēšanas prasībām – gan veidot augu seku un mēslošanas, gan pievienot agroķīmiskās analīzes un lauku novērojumu komentārus, un tā rezultātā automātiski izveidot viegli pārskatāmu lauku vēsturi. eAgronom kontekstā noteikti var teikt, ka zemnieks saņems pamatīgas apmācības, jābūt tikai vēlmei un drosmei, kā arī mazliet pacietībai, apgūstot programmas pamatus.

* Vairāk par projektu iespējams lasīt eAgronom blogā.

Informāciju sagatavoja Iveta Eglīte