Luminor banka – ar speciāliem piedāvājumiem tieši lauksaimniekiem

Luminor banka – ar speciāliem piedāvājumiem tieši lauksaimniekiem

Luminor banka ir vienīgā Latvijā, kuras pakalpojumu klāstā ir īpaši piedāvājumi tieši lauksaimniekiem. Lauksaimnieki ir viens no Luminor stratēģiski nozīmīgiem segmentiem, un banka ir uzkrājusi pieredzi, lai būtu uzticams un kompetents partneris šajā jomā.

Kādi ir šie piedāvājumi un kādas it bankas prasības, stāsta Luminor kreditēšanas eksperte Inese Romanovska.

Saprotot nozares specifiku, Luminor piedāvā īpašu aizdevuma veidu, kas paredzēts tieši lauksaimniekiem. Tas ļauj šim klientu sektoram savlaicīgi paveikt plānotos darbus, neraizējoties par finansējumu brīžos, kad tas ir nepieciešams. Kredīta summa būs atkarīga no uzņēmuma finanšu un saimnieciskās darbības rezultātiem. Tā kā lauksaimnieku ienākumi ir ļoti atkarīgi no sezonalitātes, tad kredīta atmaksa ir iespējama gada laikā, pielāgojot to klientu vēlmēm. Šiem kredītiem nodrošināta operatīva izskatīšana – kredīta pieteikums tiks izskatīts trīs darba dienu laikā, iespējamās kredīta summas ir līdz 50 000 eiro bez nodrošinājuma un līdz pat 100 000 eiro ar papildu nodrošinājumu.

Banka piedāvā finansējumu arī ilgtermiņa ieguldījumiem, piemēram, kaltes, nojumes, tehnikas novietnes, graudu glabātuves, fermu u.c. būvniecībai, zemes, lauksaimniecības tehnikas iegādei, tāpat tiek nodrošināta arī apgrozāmo līdzekļu finansēšana. Finansējot tehniku, pastāv iespēja izmantot gan bankas aizdevumus, kas visbiežāk tiek darīts, ja tiek saņemti dažādi atbalsti, vai arī piesaistīt līzinga finansējumu.

Lai pieteiktos kredītam, nepieciešams aizpildīt pieteikumu tiešsaistē vai savā internetbankā, kā arī sagatavot nepieciešamos dokumentus. Vispirms nepieciešams aizpildīt kredīta pieteikumu lauksaimniekiem, kura formu var atrast arī bankas mājaslapā. Tajā jānorāda informācija par saimniecisko darbību, tās apraksts, esošās finanšu saistības un pieprasītais finansējuma apjoms un veids. Būs nepieciešams arī finanšu pārskats par pēdējo gadu un operatīvie rezultāti, kā arī, pēc bankas konsultanta pieprasījuma, iespējams, būs jāsagatavo vēl kādi citi dokumenti vai papildus informācija. Visbiežāk tie ir vērtējumi, ražības tabulas u.c.

Katrs kredīta pietiekums tiek izskatīts individuāli, ir atkarīgs no mērķa un, attiecīgi, atbilstoši situācijai un kredīta apjomam, arī tiek izvēlēts visatbilstošākais aizdevuma atmaksas termiņš. Termiņi ilgtermiņa ieguldījumu finansēšanai ir līdz 20 gadiem, apgrozāmo līdzekļu finansēšanai – līdz vienam gadam, lauksaimniecības tehnikas iegādei – līdz 5 gadiem, izņēmums ir kombaini, kur ir garāks atmaksas periods – līdz pat 7 gadiem.

Arī aizdevuma procenta likme tiek noteikta katram kredītņēmējam individuāli, ņemot vērā dažādus aspektus. Piemēram, cik ilgā laikā kredīts tiks atmaksāts, cik liela būs pirmā iemaksa, kādiem mērķiem tiek ņemts aizdevums, kāds ir uzņēmuma finansiālais stāvoklis un kāds nodrošinājums tiek piedāvāts. Darījumu apjomu summa ir atkarīga no projekta.

Pēdējos gados pēc šiem pakalpojumiem ir novērots stabils pieprasījums, ko ietekmē arī atbalsta fondu finansējums lauksaimniekiem. Protams, jāņem vērā kopēja lauksaimniecības tirgus situācija, kas iepriekšējos gadus saistībā ar sliktajiem laika apstākļiem ietekmēja arī spēju un vēlmi aizņemties. Ņemot vērā šā gada šī gada labo ražu, Luminor kreditēšanas eksperti prognozē pozitīvu tirgus attīstības tendenci.

Informāciju apkopoja Iveta Eglīte